Zupa piwna Magdy Gessler

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciemne piwo, np. koźlak 750 ml
cynamon 1 laska
goździki 5
skórka starta z cytryny
żółtka 6
śmietanka 36 % 125 ml
białka 2
cukier brązowy 3 łyżki
cukier biały 3 łyżki
sól szczypta
Świetna zupa na lato. Świeża i orzeźwiająca!

Piwo podgrzewać z 3 łyżkami cukru, cynamonem, goździkami i skórą z cytryny. Białka ubić na pianę, kiedy będą już całkiem ubite dodać biały cukier i ubijać aż piana stanie się szklista a cukier całkowicie się rozpuści. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietanką i dwiema łyżkami gorącej zupy. Zdjąć zupę z palnika. Powoli wlewać żółtka ze śmietanką, ciągle mieszając. Doprawić zupę szczyptą soli. Nastawić piekarnik na 100 C. Łyżeczką kłaść kluski z piany do zupy. Garnek z zupą z chmurkami kluseczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 80-100 C na około 10 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.