Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami czosnkowymi

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szczaw 1 kg
czosnek 3ząbki
bulion 1 litr
żółtka 4
jajka na twardo 4
masło 100g
só, pieprz i cukier
śmietnka kremówka 150 ml
bułka paryska 10 kromek
Młody szczaw aż się prosi, żeby zrobić z niego pyszną wiosenna zupę. Podaj ją z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Jajka ugotować na twardo, obrać. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć i posiekać. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać .W rondlu roztopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Pokroić bułkę w kostki, ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać czosnek i bułkę, wymieszać, smażyć grzanki na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i grzankami czosnkowymi

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.