Zupa z cukinii z groszkiem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ulubione suche fasole np. cieciorka i jaś pół szklanki
młody groszek pół szklanki
kalarepa 2
młody seler naciowy 2-3 gałązki
bulion warzywny lub drobiowy 1,5l
masło 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
cukier 1łyżeczka
rozmaryn kilka gałązek
Jeśli chcemy aby ta zupa była lżejsza, można suche, „zimowe” fasole zastąpić świeżą fasolka szparagową.

Suche fasolki namoczyć na noc. Odlać wodę. Zagotować. Odlać wodę. Nalać świeżą wodę. Gotować do miękkości. Oczyścić i pokroić pozostałe warzywa. Czosnek posiekać. Umyć rozmaryn. Otrząsnąć z wody. 2 gałązki osuszyć. Rozgrzać w rondlu oliwę. Wrzucić rozmaryn, smażyć mieszając kilka sekund. Dodać czosnek. Po kilku sekundach dodać seler. Wlać wywar. Wyjąć rozmaryn. Gotować 5 minut. Dodać kalarepę. Gotować 6-7 minut. Dodać cukinię i groszek. Dodać cukier. Gotować 5 minut. Dodać ugotowane suche fasole z częścią wywaru (dolać tyle by zupa była tak gęsta, jak chcemy). Doprawić solą i gruboziarnistym pieprzem. Dodać masło. Podawać dobrze ciepłą ale nie gorącą z dekoracją z rozmarynu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.