Zupa z czerwonej kapusty z konfiturą z czarnej porzeczki

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta czerwona pół główki
Buraki pieczone w łupinach 2 średnie
bulion warzywny 1,5 - 2 l
czosnek 3 ząbki
Kminek mielony 0,5 łyżeczki
ziele angielskie 4 kuleczki
Gałka muszkatołowa zmielona 0,25 łyżeczki
imbir świeży kawałek 5 cm
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Śmietana gęsta kwaśna do podania
Chleb na grzanki 6 kromek
Masło klarowane do smażenia grzanek 2 łyżki
Natka pietruszki lub koperek mały pęczek
Konfitura z czarnej porzeczki 200 g
Fantastyczny smak tej zimowej zupy bardzo podkręca pyszna konfitura z czarnej porzeczki.

Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, grubo poszatkować razem z głąbem. Czosnek i imbir obrać, posiekać.  Buraki obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę, imbir, ziele angielskie i czosnek, podsmażać mieszając 10 minut. Wlać gorący bulion i gotować aż kapusta będzie prawie miękka. Dodać buraki i gotować do miękkości kapusty. Doprawić kminkiem, gałką, solą i pieprzem. Wyjąć ziele angielskie, dodać konfiturę z czarnej porzeczki ( kup konfiture)  i zmiksować zupę blenderem. Dodać drugą łyżkę masła. Przygotować grzanki: chleb pokroić, smażyć z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Podawać zupę z grzankami, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.