Zupa z porów i cukinii

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
chleb ciemny 4 kromki
por 1
cukinie 2 duże
kremówka 200 ml
bulion warzywny 500 ml
oliwa 4 łyżki
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Kminek do posypania
sól i pieprz
Połączenie cukinii z porem daje bardzo ciekawy efekt

Pory i cukinie oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić pory, dusić 5 minut, dodać cukinię i dusić aż się zeszkli. Wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie. Kromki chleba natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, usmażyć na maśle grzanki. Do zupy dodać kremówkę. Doprawić do smaku. Podawać posypaną kminkiem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.