Słownik kulinarny

  • Poncz

    Korzenny koktajl alkoholowy, przygotowywany dla większej ilości osób i podawany w szklanej wazie, tradycyjnie w kształcie kielicha. W wersji mrożon...

  • Falafel

    Małe, smażone kulki przyrządzone z ugotowanej ciecierzycy, grochu lub bobu z przyprawami. Przeważnie serwowane w chlebku pita. Potrawa popularna w ...

  • Bataty, czyli słodkie ziemniaki

    Do sklepów zawitały bataty, dalecy krewni naszego ziemniaka. Warto włączyć je do jadłospisu tyleż dla smaku co dla wartości odżywczych.

  • Bouquet garni

    Tak francuscy kucharze a za nimi cały świat nazywają zestaw ziół i przypraw używanych do zup.

  • Masa harina

    Meksykańska mąka kukurydziana, z której robi się tortille.

  • Kasza krakowska

    Wszyscy wiedzą, że z gryki robi się kaszę gryczaną ale do niedawna tylko nasze babcie pamiętały, że robi się z niej też kaszę krakowską. Kasza krak...

  • Skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń

    Roślina z rodziny astrowatych, sadzona wiosną, zbierana w listopadzie. Nazywana „zimowymi szparagami”, znana i uprawiana od starożytności dla swoic...

  • Grzybek tybetański

    Grzybek tybetański to popularna nazwa ziaren kefirowych przy pomocy których można wyprodukować kefir.

  • Żywność funkcjonalna

    Żywność funkcjonalna to ta, którą powinniśmy cenić ponad inne. Z polskich produktów to na przykład olej rzepakowy.

  • Naan

    Pieczywo popularne w kuchni Wschodu. Płaski chlebek z ciasta drożdżowego lub na zakwasie pieczony w specjalnym piecu.