Kuchnia fusion

Drukuj
zdj. shutterstock
Kuchnia fusion to nic innego jak łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną wariację. Kucharz łączy ze sobą i miesza składniki, smaki, sposoby przyrządzania, a na koniec – sposób podania.

Swój początek kuchnia fusion zawdzięcza XIX – wiecznej Ameryce, która po dziś dzień stanowi obszar spotkania rożnych kultur i tradycji. W naturalny sposób kulinarne preferencje mieszkańców zmieszały się, tworząc całkowicie nowe, a w ten sposób oryginalne specjały. Może wydawać się, że jest to bardzo banalne, jednak są to jedynie pozory. Kuchnia fusion wymaga wiedzy, a także wyczucia oraz prawdziwego kunsztu. Liczne próby i błędy są wpisane w proces tworzenia tego typu dania, ponieważ smaki muszą nie tylko do siebie pasować, ale tworzyć nową, wyjątkową jakość. Ponadto istotna jest również forma podania, dlatego kuchnia fusion jest wyśmienitym rozwiązaniem dla tych, którzy nie boją się eksperymentować, posiadają bogatą wyobraźnię oraz są poszukiwaczami nowych smaków. Swój największy rozkwit styl fusion przeżywał w latach 90-tych ubiegłego wieku.

Redakcja