Poncz

Drukuj
zdj. StockFood
Korzenny koktajl alkoholowy, przygotowywany dla większej ilości osób i podawany w szklanej wazie, tradycyjnie w kształcie kielicha. W wersji mrożonej serwuje się go na letnich przyjęciach a w wersji ciepłej na spotkaniach bożonarodzeniowych.

Napój pochodzi z Indii. Nazwa wywodzi się od hinduskiego słowa ponca, oznaczającego cyfrę pięć - właśnie z tylu składników przygotowywany był oryginalny poncz. W jego skład wchodziły: herbata, cukier, wino, cytrusy i przyprawy. Do Europy trafił wraz z brytyjskimi żeglarzami w XVII wieku. Ze względu na wysoką cenę składników, na początku serwowany był tylko na wytwornych przyjęciach. Dzisiejsze poncze nie trzymają się ściśle dawnej receptury, jednak nadal jest to mieszanka alkoholu (wina, rumu lub wódki), owoców lub soków owocowych, herbaty i rozmaitych dodatków m.in. cukru i przypraw korzennych. Poncz doczekał się również  wersji bezalkoholowej.