Au pied de cochon, czyli bistro pod raciczką

Drukuj
Wszystkie drogi prowadzą „Pod raciczkę” głosi motto klimatycznej restauracji położonej w samym sercu Paryża tuż przy Halach Targowych. „Au pied de cochon” (Pod raciczką) otwarta jest od 1946 roku. I to nieprzerwanie - dzień i noc, siedem dni w tygodniu, 365 dni w roku!

Kuchnia „Au pied de cochon” serwuje tradycyjne francuskie dania: wyśmienite owoce morza (restauracja znajduje się tuż przy stoisku z owocami morza), sławną w całym Paryżu zupę cebulową, i befsztyki z genialnej wołowiny rasy normandzkiej. Ale najwięcej kulinarnego splendoru przynoszą jej dania z wieprzowiny. Kto był w Paryżu i nie spróbował pieczonej raciczki, niech szybko nadrobi to gastronomiczne zaniechanie! Bistro tętni życiem dwadzieścia cztery godziny na dobę. Nie ma w nim nic ze sztywności ekskluzywnych restauracji. Ma status brasserie, czyli piwiarni i z pewnością ma to wpływ na jego nieformalny klimat. W „Au pied de cochon” (czytaj „o pie de koszą”) można spotkać się z przyjaciółmi bez względu na porę: przed wizytą w jednym z wielu okolicznych klubów muzycznych, teatrów i dyskotek,  przed powrotem do domu, czy w środku nocy, kiedy męczy nas bezsenność i głód zmysłowych doznań. „Pod raciczką” zaspokoimy przynajmniej swoje  kulinarne namiętności i pragnienia. Bistro ma klasyczny paryski, wystrój zbliżony do tego jaki nadano mu w dniu otwarcia. Dwa ogródki znajdujące się przy restauracji pozwalają cieszyć się życiem spokojnej paryskiej uliczki nad talerzem niezrównanej wieprzowiny, przy szklaneczce dobrego piwa, czy kieliszku wina.

Maryla Musidłowska

 

6 RUE COQUILLIÈRE

75001 PARIS

TÉL : 01 40 13 77 00

Metro: Châtelet les Halles

http://www.pieddecochon.com