Dwór Kombornia w Korczynie

Drukuj
0
Wizyta na Podkarpaciu nie dostarczyła Magdzie Gessler wielu pozytywnych wrażeń („biała plama na polskiej mapie smaku”), był jednak wyjątek. Czyli Restauracja Magnolia w Dworze Kombornia pod Korczyną.

I zaskoczenie już na początku, bo karta dań przypomina tu raczej taką z eleganckiej restauracji w wielkim mieście niż schowanej gdzieś na prowincji. W dodatku tam, gdzie jest spa, na ogół nie ma się co spodziewać kulinarnych rozkoszy, bo właściciele wychodzą z założenia, że goście zjedzą cokolwiek... Tu jest inaczej. Tu nie je się „czegokolwiek”, tu się je po królewsku. Dania mają nie tylko obiecujące nazwy (krem z pieczonego buraka z przepiórczym jajem, torcik śledziowy przekładany śliwkowym musem, stek z jelenia z jagodowym sosem i puree z polskich kasztanów jadalnych), ale też genialnie smakują. Niektóre zestawienia na pierwszy rzut oka mogą dziwić, ale – Magda Gessler przetestowała to na własnych kubkach smakowych – są po prostu znakomite.

Kolejne zaskoczenie: jesteśmy na Podkarpaciu, do morza daleko, a w restauracji królują ryby. Okazało się, że sprowadzane są, głęboko zamrożone, dosłownie z całego świata. A Ryszard (właściciel) i Jakub (prezes) sami jeżdżą na połowy dorsza do Norwegii. Efekt? Świeży dorsz zawinięty z płatek pachnącej szynki parmeńskiej zachwycił Magdę...

Różne smaki (polskie plus „pożyczone” z innych kuchni), świetne, oryginalne pomysły i perfekcyjne wykonanie – warto wybrać się na Podkarpacie choćby tylko po to, żeby odwiedzić Magnolię.

Adres:

Dwór Kombornia Hotel & SPA
Kombornia 1, Korczyna
tel. (13) 435 42 89
www.dworkombornia.pl