Gaumarjos Warszawa i Piaseczno

Gaumarjos. Tym słowem, które oznacza życzenie zwycięstwa, i otwiera gruzińskie serca, Liana i Dawid Gamtsemlidze nazwali swoje restauracje w Piasecznie i na Ursynowie.

Lokale nie są wielkie i dopóki nie zagościła w jednym z nich ekipa „Kuchennych Rewolucji”, funkcjonowały sobie pomalutku, przyciągając nie za wielu klientów. Magda Gessler wybrała ursynowski „Gaumarjos” jako miejsce akcji jednego z odcinków, nieprzypadkowo. Zakochała się bowiem od pierwszego wejrzenia w smaku przygotowywanych na domową modłę specjałów Liany. W kaukaskiej pizzy - jak sami Gruzini nazywają podawany na gorąco placek z serem czyli chaczapuri. W pierożkach z baraniną, którym uwolnione w czasie gotowania mięsne soki nadają niepowtarzalny smak. Chrinkali je się zresztą w szczególny sposób, bo trzeba najpierw przegryźć ciasto, wypić ów sok i dopiero wtedy, nie obawiając się, że pryśnie albo że się wyleje na ubranie, można zjeść resztę. A żeby tę operację ułatwić są sklejone tak, że przypominają mieszek. Przede wszystkim zaś uwiódł ją bakłażan. Podawany z orzechową pastą, przyozdobiony ziarenkami granatu. Poza tym, „Gaumarjos” jest czymś więcej niż kolejnym lokalem na zagęszczającej się wciąż gastronomicznej mapie Warszawy. Czy chcą tego właściciele, czy nie, jako przedsięwzięcie stuprocentowo rodzinne, jest przyczółkiem gruzińskiej kultury. Tamtejszej kultury stołu i obyczajowości w ogóle. Wkrótce po programie Dawid poczuł się zobowiązany by zamieścić na internetowej stronie przeprosiny, w związku z tym, że przy nawale gości, jaką teraz przeżywają, nie radzą sobie organizacyjnie. Uwagi na ten temat niezmiernie go zawstydziły. Naszym zdaniem, niepotrzebnie. Przecież Gruzja należy do kręgu kultury śródziemnomorskiej. Gdzie pośpiech, zwłaszcza w kuchni i za stołem jest nie do pomyślenia. Ponadto pierwiastek spontaniczności przeważa tam zawsze nad dobrą organizacją. Być może właśnie dlatego tak kochamy włoskie i greckie klimaty. Gruziński natomiast dopiero poznajemy. A czy można poznać lepiej niż za stołem? Niż w smaku wina i potraw przygotowanych dokładnie tak jak w domu?

Redakcja

Adres:

Restauracje Gaumarjos

Warszawa - Ursynów
al. KEN 47
02-797 Warszawa
tel. (22) 41 444 41

Piaseczno
ul. Sierakowskiego 29
05-500 Piaseczno
tel. (22) 750 12 30

e-mail: rezerwacja@gaumarjos.pl
e-mail: kontakt@gaumarjos.pl

www.gaumarjos.pl