Moje odkrycia

  • Top 5 najlepszych kuchni narodowych

    Kochać wszystkich, to znaczy nie kochać nikogo. I choć ciągle odnajduję nowe, wspaniałe smaki to jednak nie waham się powiedzieć, że najlepsze kuchnie narodowe, jakie znam to…

  • Królowa truskawka

    Jak smakuje lato? To proste. Truskawkami. Oczywiście są i inne owoce, cudowne, soczyste, pyszne – maliny, wiśnie, poziomki, jagody, jest słodko-cierpki rabarbar, są pierwsze kwaśne jabłka. Ale wszystko, ta wielka symfonia smaków i zapachów, zaczyn...

  • Truskawkowa orgia Magdy w RMF FM

    W programie „Byle do piątku” Magda opowiadała o truskawkach. Truskawki do łososia, do szampana, do ciasta… mnóstwo przepisów!

  • Botwinka owszem na zimno

    Przebywający w moim domu goście z Bieszczadów, pani Teresa i pan Piotr, zakomunikowali mi niedawno, że właśnie po raz pierwszy w życiu jedzą... chłodnik.

  • Moje ulubione szparagi

    Najpierw starannie je gotujemy. Woda na szparagi musi być wcześniej osolona do smaku, dodajemy do niej łyżkę masła i łyżkę cukru. Gotujemy do miękkości, czyli około 20 minut.

  • Podkarpackie gołąbki

    Uwielbiam gołąbki. Kiedy jechałam do Jasła na realizację kolejnych „Kuchennych Rewolucji” miałam nadzieję spróbować słynnych podkarpackich gołąbków z ziemniakami. Tymczasem na miejscu odkryłam z przerażeniem, że podkarpacka kuchnia regionalna jest...

  • Gorzowskie szparagi

    W Europie szparagi już dawno przestały być wyrafinowaną zachcianką bogatych mieszczan i stały się po prostu produktem komercyjnym, którego producenci, tak samo jak wszyscy inni, walczą o każdego klienta.

  • Hamburger jest OK!

    Znam dania bardziej wytworne, nie da się ukryć. Ale czasem warto zapomnieć o elegancji, jeśli w zamian można dostać coś tak pysznego...

  • Polskie Smaki Życia

    Nigdzie życie nie smakuje tak jak w Polsce. Naprawdę. W poszukiwaniu smaku doskonałego zwiedziłam niemal cały świat, wiele miejsc mnie oczarowało, o wielu miejscach marzę, żeby do nich powrócić, ale do żadnej kuchni nie pałam tak gorącym uczuciem,...

  • Grilla czas zacząć

    Najlepszym mięsem z grilla była dla mnie zawsze wołowina pieczona na dębinie. Na dębowym żarze kładziemy surową polędwicę i czekamy pięć do dziesięciu minut aż się „zamknie”.