Moje odkrycia

  • Jeśli śliwka, to tylko węgierka.

    Trudno szukać takich owoców gdziekolwiek indziej, z żadnej innej śliwki nie powstają tak fantastyczne potrawy, o których dzisiaj chcę opowiedzieć.

  • Cudowny smak węgierki

    Uwielbiam knedle ze śliwkami. W tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa, że wzruszam się za każdym razem, gdy je przyrządzam.

  • Jesienne grzybobranie

    Wśród wielu ciepłych wspomnień z dzieciństwa na pierwszy plan wysuwają się jesienne, rodzinne grzybobrania.

  • Tajemnice taratora

    Uwielbiam polskie, niekształtne, kolczaste ogórki. Ich zapach chciałabym utrwalić jako perfumy. To zapach świeżości, wspomnienie lata, zapach orzeźwienia i cudowne wspomnienia.

  • Pigwa do dorsza

    Choć piękny kształt owocu pigwy budzi zaufanie to jego przykra twardość wcale nie zachęca do jedzenia. Miąższ pigwy jest kwaśny, suchy i wcale nie smaczny a jednak jej aromat z jakiegoś powodu obiecuje niebo na ziemi.

  • Indyk czyli indyczka

    Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych, obchodzone co roku w czwarty czwartek listopada nigdy specjalnie mnie nie interesowało. Jedzenie indyków za to – i owszem. Niestety te amerykańskie rzadko bywają dobre a może to ja nigdy nie miałam do...

  • Carska słonina

    Mało kto dziś już wie, że najlepszy smalec pochodzi z sadła lochy. Smalec z knura wydziela nieprzyjemny zapach podczas smażenia, jego słonina ma mnóstwo przerostów, podczas gdy tłuszcz lochy jest delikatny.

  • Czeska golonka

    Tuż za polsko-czeską granicą, w Kralikach jest restauracja o nazwie Zlatá Labuť. To właśnie tam, przyznam uczciwie, zjadłam golonkę, jakiej nie było mi dane skosztować nigdy i nigdzie dotąd.

  • Pasuje jak smalec do faworków

    Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje, prawie wszyscy się go wstydzą. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne.

  • Dulce de membrillo czyli marmelada

    Jak zrobić prawdziwą marmeladę? Mam na to jeden sposób, przepis, który z powodzeniem stosuję od lat, efektami ciesząc tak domowników jak i moich gości.