Krušovice - browar z historią

Drukuj
zdj. materiały prasowe
W smaku kruszowickich piw walory słynnego chmielu z pobliskiego Žatca komponują się doskonale z nowoczesną technologią i tradycyjnymi recepturami.

Należący do najstarszych w Czechach, wciąż czynnych i wysoko cenionych, browar w Krušovicach powstał w 1517 roku. To był ważny rok dla historii Czech. Zagrożone w swych interesach chłopskimi buntami, konkurujące ze sobą nieustannie stany - szlachta i mieszczaństwo, zawarły wreszcie pakt zwany Svatováclavská smlouva. Na jego mocy mieszczanie umacniali swoją polityczną pozycję w kraju, zachowując tzw. trzeci głos (obok królewskiego i szlacheckiego), czyli wpływ na decyzje w sejmowych obradach. W zamian mieszczaństwo poszło na ustępstwa w dziedzinie gospodarczej. Szlachta mogła zajmować się odtąd produkcją dóbr i handlem na terenie miast, m.in. ważyć piwo. W takich właśnie okolicznościach wyrósł kruszowicki browar. Ale jego złote czasy nastały po 1583 roku, gdy browar kupił cesarz Rudolf II Habsburg. Kochał kruszowickie piwo, sprowadzał je na wiedeński dwór, aż wreszcie zapragnął mieć je zawsze pod ręką.

Tradycje cesarskiej jakości ważonych tu chmielowych napojów przetrwały wieki. Chociaż twórczo modyfikowane i udoskonalane, stare receptury są nadal podstawą produkowanych w Krušovicach piw, zwłaszcza cenionego przez znawców Muszkietera, Malvaza i czarnego piwa.

Pivovar Krušovice: www.krusovice.cz