Rajskie smaki Europy

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Polska Organizacja Turystyczna realizuje polską edycję prestiżowego, ogólnoeuropejskiego konkursu EDEN „Najlepsze Europejskie Destynacje”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie „Turystyka i lokalna gastronomia”.

To znaczy, że w wyniku konkursu poznamy tych, którzy w Polsce karmią najlepiej! Głównym organizatorem Konkursu jest Komisja Europejska. W tym roku do konkursu mogą zgłaszać się regiony, szlaki kulinarne, produkty turystyczne, restauracje, hotel bądź sieć hoteli, które wykorzystują w zakresie turystyki ofertę związaną z lokalną gastronomią lub mają ofertę związaną z poznawaniem dziedzictwa kulinarnego (organizacja festiwali kulinarnych, warsztatów, animacji itp.). Przy ocenie brane będzie także pod uwagę to czy używane są tradycyjne przepisy, czy kuchnia oparta jest na produktach dostarczanych przez lokalnych producentów oraz czy oferta gastronomiczna w destynacji stanowi element promocji turystycznej na poziomie regionalnym. Prawo zgłaszania kandydatur do Konkursu przysługuje:  Regionalnym Organizacjom Turystycznym, Lokalnym Organizacjom Turystycznym, samorządom terytorialnym, instytucjom i twórcom produktów turystycznych, stowarzyszeniom i fundacjom, przedsiębiorcom prywatnym, a także innym zainteresowanym podmiotom.

Warto już teraz wysyłać zgłoszenia konkursowe!

Więcej o konkursie na stronie www.edenpolska.pl

Monika Węgrzyn