„Łowcy owoców” w kinie plenerowym Good Food Festiwalu

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Są ludzie, którzy kochają owoce. Tak bardzo, że są w stanie szukać ich na końcu świata. Yung Chang w filmie „Łowcy owoców” pokazuje tę owocowa obsesję z dużym zrozumieniem.

Amazońską dżunglę zamieszkuje wędrownicze plemię Penan, które przemierza lasy w poszukiwaniu egzotycznych odmian owoców i żywi się wyłącznie tym, co napotka po drodze. Skórka owocu durian śmierdzi niczym ścieki ze studzienki kanalizacyjnej, a po przekrojeniu zaskakuje kremową konsystencją miąższu, która równa się smakowi kawowego puddingu. Jeden z odkrytych przez amerykańskiego podróżnika i miłośnika owoców Davida Fairchilda okaz ma zdolność oszukiwania ludzkich kubków smakowych - zamienia je tak, że to co zazwyczaj wydawało nam się kwaśne okazuje się nagle słodkie. Te i jeszcze więcej ciekawostek na temat egzotycznych owoców można się dowiedzieć z filmu dokumentalnego Yunga Changa („W górę Jangcy”), który przemierza świat z łowcami owoców.

Jednym z nich jest hollywoodzki aktor Bill Pullman, który od ponad 20 lat uprawia egzotyczne owoce m.in. z Iranu, Brazylii i Chin. A jego marzeniem jest posadzenie na wzgórzach Hollywood publicznego sadu dla mieszkańców. Noris Ledesma i Richard Campbell podróżują po Azji w poszukiwaniu ginących gatunków mango. Isabella Dalla Ragione z Umbrii jest owocowym detektywem – w renesansowych martwych naturach i freskach odnajduje zapomniane gatunki gruszek czy fig. W Hondurasie Juan Aguilar udoskonala banany odporne na grzybicę mogącą zagrozić światowym uprawom tego owocu.

Wszystkich łaczy to, że o swoich relacjach z owocami mówią jak o związkach z ludźmi („Liczi jest zimne, ale z mango można negocjować”, twierdzi Richard). A swojej pasji są w stanie poświęcić wszystko. I co ciekawe, oglądając film Changa przestajemy się tej obsesji dziwić – piękno, różnorodność i opowieści o smakach owoców uświadamiają, że może rzeczywiści dotychczas poświęcaliśmy im zbyt mało uwagi.

Anita Zuchora

INFO

  • Łowcy owoców (The Fruit Hunters), reż Yung Chang, Kanada 2012
  • Film można będzie zobaczyć w sobotę o 22 czerwca od godz. 22.00 na GoodFood festiwalu w Warszawskiej Królikarni. goodfoodfest.pl/program
  • Do kupienia na DVD: 26,96 dol. www.amazon.com