Trzy gwiazdki

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Gwiazdki Michelina są symbolem prestiżu, kulinarnej doskonałości oraz najwyższego kucharskiego kunsztu. Pożądają ich szefowie kuchni i restauratorzy na całym świecie. Przyznanie lub odebranie tego szczególnego wyróżnienia ma ogromny wpływ na karierę, a nawet życie mistrzów kuchni. Dlatego co roku w pierwszą środę marca cały kulinarny świat z niecierpliwością oczekuje ogłoszenia werdyktu.

Twórcy filmu prezentują historię charakterystycznej czerwonej książeczki. Pierwotnie przewodnik Michelina był typowym poradnikiem automobilisty, mającym ułatwić organizację podróży. Miłośnicy motoryzacji bez problemu mogli znaleźć w nim informacje o cenie benzyny, lokalizacji warsztatów naprawczych, klasie i dostępności miejsc hotelowych. Obecnie przewodnik Michelina wyznacza standardy i kierunki gastronomicznych podróży. Publikowany jest w ponad 12 krajach. Zawiera szczegółowe informacje o barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, które warto odwiedzić w poszukiwaniu wyjątkowych smaków.

Zasady przyznawania gwiazdek są proste. Michelin wysyła swoich przedstawicieli do kandydujących restauracji. Inspektorzy oceniają smak, jakość, oryginalność i sposób podania serwowanych dań, wnętrze lokalu, a nawet osobowość szefa kuchni. W walce o noty przewodnika nie ma miejsca na błędy. Krytycy kulinarni nigdy się nie przedstawiają. Jednocześnie na sali może siedzieć nawet kilku kontrolerów. Gwiazdki Michelina to nie tylko prestiż i uznanie w środowisku restauratorów, ale także wymierne korzyści finansowe. Specjaliści oceniają, że jedna tylko gwiazdka przyznana przez jurorów to wzrost obrotów o 40 procent. Zdobywcy tego wyróżnienia są często sponsorowani przez wielkie koncerny spożywcze, których produkty firmują swoim nazwiskiem.

Michelin przyznaje gwiazdki, ale także je odbiera. Najbardziej wstrząsającą historią związaną z utratą odznaczenia jest samobójcza śmierć, jednego z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni, Bernarda Loiseau. W 2003 roku 52 - letni Loiseau odebrał sobie życie po tym jak Michelin zarzucił mu, iż spoczął na kulinarnych laurach i przestał się rozwijać. W filmie swoje stanowisko na temat znaczenia gwiazdek Michelina prezentują zarówno doświadczeni, wielokrotnie wyróżniani mistrzowie kuchni: Rene Redzepi, Yannick Alleno, Jean-Georges Vongerichten, Juan Mari i Elena Arzak, Olivier Roellinger, Nadia Santini, jak i wschodzące gwiazdy kulinariów: Sergio Herman, Sven Elverfeld, Hideki Ishikawa. Pozostaje pytanie czy faktycznie obsesja i nerwy związane z werdyktem Michelina są tego warte.

Film można zobaczyć na kanale kuchnia+: 13.04.2013 (sobota) 10:15 i 14.04.2013 (niedziela) 18:55.

Maryla Musidłowska

Trzy gwiazdki (Three Stars)
film dokumentalny, Niemcy, 2010, 90’
(German United Distributors),
reż. Lutz Hachmeister