„Wielkie żarcie”

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Zajeść się na śmierć wcale nie jest łatwo, ale można. Bohaterowie filmie Marco Ferriego to zrobili. I przynajmniej do pewnego momentu bawili się nieźle.

Nawet jeżeli film o czterech mężczyznach: pilocie Marcello, sędzi Philippe, producencie telewizyjnym Michelu oraz kucharzu Ugo, którzy z niewyjaśnionych powodów postanowili raczyć się wyśmienitymi potrawami (a w przerwach lub w trakcie seksem) do śmierci z przejedzenia, miał być metaforą destrukcyjnej zachłanności Zachodu, nie to jest w nim najważniejsze. Dzisiaj najbardziej w tej artystycznej prowokacji porusza pomysł pokazania kolejnych etapów procesu zabijania się za pomocą przyjemności. Przyjemności jedzenia.

Anita Zuchora

INFO

  • „Wielkie żarcie”, reż. Marco Ferreri (1973)
  • do kupienia: merlin.pl (25,49 zł)