Miodu, panie Michale! – wołał co chwila perorujący z zapałem pan Zagłoba, po czym nadstawiał kielich. Napój ten poprawiał mu humor, dodawał sił i zdecydowanie korzystnie wpływał na dowcip i elokwencję. Popijała go cała szlachta. I słusznie, bo mió...
Smaki, które podbiły świat
-
Operowy deser
Chyba niewielu jest takich, którzy zapytani: z czym kojarzy im się słowo „melba”, odpowiedzą, że z operą. Pewnie zdecydowana większość wskaże lodowy deser. Tymczasem obie odpowiedzi są prawidłowe i ze sobą powiązane.
-
Sajgonki, nemy, springrolls
Czy narodziły się w kuchni wietnamskiej czy chińskiej – nie wiadomo. Zresztą w krajach tych gotuje się dość podobnie. To, że Chińczycy używają raczej sosu sojowego, a Wietnamczycy rybnego czy że w Wietnamie potrawy doprawia się chętniej świeżymi z...
-
Tarte Tatin
Z wierzchu skarmelizowane jabłka, pod spodem kruche ciasto, to znaczy odwrotnie, pod spodem skarmelizowane jabłka a na wierzchu ciasto… Trochę to skomplikowane ale zacznijmy od początku.
-
Polędwica Wellington
Polędwica wołowa pokryta pasztetem (np. strasburskim) z dodatkiem posiekanych grzybów owinięta ciastem francuskim została tak nazwana na cześć księcia Wellingtona – pogromcy Napoleona spod Waterloo.
-
Camembert – król francuskich serów
Pochodzenie ma, można powiedzieć, rewolucyjne. A może nawet kontrrewolucyjne?
-
Pischinger - najlepsze wafle świata
Niektórzy mówią „andruty”, niektórzy po prostu „wafle”, jeszcze inni – „pischinger”. A chodzi o znany każdemu torcik: wafle przekładane słodką masą. Wydawałoby się – rzecz banalna.
-
Kawior żydowski
Kawioru w nim co prawda ani ziarenka, ale bywają tacy, którzy wolą go od prawdziwych jajeczek jesiotra. To po prostu smażona i siekana albo mielona wątróbka drobiowa.
-
Szlachetna pleśń Roqueforta
Zadecydował, jak zwykle, przypadek. Pewien pasterz schował w jaskini kawałek niedojedzonego chleba i sera.
-
Kremówka czy napoleonka
Spójrz na zdjęcie i odpowiedz na proste pytanie: jak nazywa się to ciastko? Uważaj - odpowiedź świadczy o Tobie!
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...