Sangria ze słonecznej Andaluzji

Drukuj
zdj. shutterstock
Ten smak zna cały świat. Lecz tylko w Andaluzji, krainie, w której powstała podaje się sangrię w glinianych dzbanach dzbankach zaopatrzonych w sitko, zatrzymujące owoce przy nalewaniu napoju do szklanek.

Przepis jest prosty: dobre, czerwone wino i odrobinę brandy maceruje się przez kilka godzin z owocami i przyprawami. Wśród owoców nie może zabraknąć plastrów pomarańczy ze skórką a wśród przypraw cynamonu. Napój dosładza się cukrem i podaje z lodem. Smakuje najlepiej w upalne dnie. W Hiszpanii sangria traktowana jest jako napój odświętny i pijana głównie w czasie nocnych, letnich imprez.  W nowych przepisach możemy spotkać zastępowanie brandy innymi rodzajami alkoholu np. likierami malibu czu cointreau. Podstawą jest jednak dobre wino (nie musi być z tych drogich!).  Nie warto też żałować czasu na macerowanie – cała noc w lodówce pozwoli owocom przesiąknąć alkoholem, a wiu nad niepowtarzalny, letni  owocowy aromat.