Smaki regionów

  • Muszle św. Jakuba

    Muszlami św. Jakuba nazywa się przegrzebki, smakowite jadalne małże, które natura podarowała narodom zamieszkującym basen Morza Śródziemnego i wybrzeża Atlantyku.

  • Stalin i Kvanchkara

    Stosunek do Stalina jest w Gruzji kwestią złożoną, a chociaż za komunizmem nikt tu nie tęskni, jego pomniki wciąż są rozrzucone po kraju.

  • Gruzińska bagietka

    Smak gruzińskiego chleba na długo pozostaje w pamięci. Zwłaszcza jeśli za pierwszym razem skosztujemy takiego wyjętego właśnie z pieca.

  • Kierunek Europa

    W Gruzji na każdym niemal kroku powiewają flagi Unii Europejskiej, manifestując otwartość mieszkańców podkaukaskiego kraju na wolny rynek i demokrację.

  • Degustacja u Schmelza

    Wachau to fragment doliny Dunaju długości niespełna 40 kilometrów. Na obu krańcach wznoszą się benedyktyńskie klasztory: Melk i Götweig. Powstają tu najwyżej cenione austriackie białe wina i wznoszą ruiny zamku, w którym Ryszard Lwie Serce pisał p...

  • Krems z musztardą

    Z położonego malowniczo nad Dunajem Krems, wywodzi się receptura popularnej musztardy. Musztarda Kremska jest łagodna, wręcz słodka. A to za sprawą jej istotnych składników: delikatnego octu i spirytusu winnego, które należą obok wina do kluczowyc...