Smaki regionów

  • Ameryka - kraina pączków

    Jak wynika z obserwacji filmów kryminalnych, pączek i kawa to ulubione danie amerykańskich policjantów. Pączek musi być oczywiście amerykański – z dziurką.

  • Tradycyjna kuchnia japońska na liście...

    Lista niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO obejmuje dietę śródziemnomorską, gwatemalskie święto zbiorów kukurydzy oraz gruzińską tradycję wyrobu wina. Ostatnio na listę trafiła też washoku – tradycyjna kuchnia japońska

  • Opłatek, polska tradycja

    Choć zwyczaj łamania się opłatkiem przed wieczerzą Wigilijną kultywowany jest już prawie wyłącznie w Polsce, to tradycja łamania się opłatkiem ma korzenie w rytuałach religijnych pierwszych wieków chrześcijaństwa.

  • Karpie ekologiczne od sióstr Benedykt...

    Kto mieszka w okolicy Krakowa i chce kupić ekologiczne karpie prosto ze stawów sióstr Benedyktynek, ten już może udać się do opactwa w Staniątkach koło Niepołomic.

  • Smaki Kresów

    Tradycje kulinarne dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej są tak silnie obecne w dzisiejszej kuchni, że często utożsamiane są po prostu z kuchnią polską. Bo czyż nie są esencją polskiej kuchni pierogi, kasze i placki?

  • Pierniki Elizy

    Piernik to tradycyjny wypiek miast hanzeatyckich. Świadczył o ich bogactwie i światowych kontaktach. Z portów wędrował w głąb krajów i nabierał lokalnych posmaków. W Norymberdze uzyskał kultową formę zwaną piernikiem norymberskimi lub piernikiem E...

  • Pomorskie smaki

    Kuchnia Pomorza i Kaszub to aromaty morza, jezior i lasów. Ziemia tu nie jest żyzna, stąd odmienność tutejszej kuchni opartej o inne niż gdzie indziej bogactwa.

  • Wielkopolski pomnik pyry

    Miłość Wielkopolan do ziemniaków - w tym regionie zwanym pyrami - jest tak wielka, że pożywny ów obiekt uczuć doczekał się pomnika. W 2007 roku w dzielnicy Poznania Wilda postawiono Pomnik Pyry.

  • Warmińsko-mazurskie smaki

    Cudowne, bogate lasy i rozległe jeziora to naturalne źródła produktów dla kuchni Warmii i Mazur. Nic więc dziwnego, że na tutejszym stole królują ryby słodkowodne.

  • Tatarska jurta

    Kłopot z Tatarską Jurtą polega na tym, że jest tak daleko. Można tu przyjechać raz na jakiś czas a wtedy chciałoby się spróbować wszystkiego. To jest jednak niemożliwe.