Smaki regionów

  • Chmielowe zagłębie

    Pod względem produkcji piwa na świecie, Czesi zajmują miejsce pod koniec pierwszej dziesiątki. Spożywają go jednak najwięcej, konkurując pod tym względem skutecznie nawet z Bawarczykami

  • Truskawka bielińska

    Sezon na truskawki powoli się zaczyna. Za chwilę się rzucimy… Ale na co? Truskawka truskawce nierówna. Mamy w Polsce kilka gatunków wybitnych i kilka truskawkowych zagłębi. Dziś świętokrzyskie.

  • Łycha do kawusi

    Podróżując po Azji czy Afryce jesteśmy przygotowani na różnice kulturowe, jednak wędrując po Europie nie spodziewamy się ich. Tym większy jest szok!

  • Sery z Alkmaar

    Wszystko odbywa się jak w XIV wieku. W każdy piątek na placu Waagplein przed ratuszem w holenderski mieście Alkmaar rozkładane są tysiące serów. Zaczyna się słynny targ serowy.

  • Owocowe Saint-Remy de Provance

    Malutkie miasteczko w samym sercu Prowansji wabi urokiem wąskich, krętych uliczek, przy których napotykamy już to ruiny antycznych budowli, już to urocze klasztory i kościoły, już to miejsca drogie sercu każdego łasucha.

  • Pieśń o białym winie

    Mełnik, najmniejsze bodaj miasto Bułgarii, leży na południowym skłonie wyniosłego Pirinu, nieopodal granicy z Grecją, otoczone Mełniszkimi Piramidami, rzeźbionymi fantazyjnie przez wiatr i wodę.

  • W kręgu Spritza

    Spritz znakomicie orzeźwia, pobudza zmysły i poprawia samopoczucie. Kultowy drink kojarzy się przede wszystkim z Wenecją, gdzie pije się go niemal rytualnie. Pod innymi nazwami z racji zmodyfikowanej receptury, jego wariacje obecne są we wszystkic...

  • Kartacze vel cepeliny

    Najlepsze kartacze są na Podlasiu. Turyści lubią je tylko latem.

  • Speck i jabłka ChOG

    Nie tylko Polacy walczą w Brukseli o unijne oznaczenia produktów i wyrobów spożywczych. Ostatnio sukcesami chwalą się także Austriacy.

  • Lubelski cebularz

    Cebularz to duma lubelskiego, podobnie jak oscypek to duma Podhala.