Smaki regionów

  • Gzik wielkopolski

    Wiele osób go jada nawet nie widząc, że jedzą właśnie gzik. To wielkopolska nazwa białego sera wymieszanego ze śmietaną, solą i pieprzem.

  • Krewetki na Ibizie

    Cudownym. krewetkowym doświadczeniem była wizyta na Ibizie, w oddalonej od świata restauracji Jemanja.

  • Frékasë, czyli kura w potrawce po kas...

    Każdy, kto kiedykolwiek bawił się na kaszubskim weselu lub był gościem na chrzcinach czy komunii, z pewnością spotkał się z tym daniem. To miękkie i soczyste kawałki kury w delikatnym, białym sosie z agrestem z kompotu, podane ze słodkawym, prażon...

  • Dzień świętego Patryka

    Irlandzkie święto narodowe i religijne, obchodzone 17 marca, na dobre zagościło w Polskim kalendarzu świąt rozrywkowych (na wzór Halloween czy walentynek), stając się okazją do picia piwa po promocyjnych cenach, słuchania muzyki celtyckiej i przeb...

  • Pierwsza łyżka cieciorki

    Mój pierwszy groch wcale nie był grochem z kapustą, tylko... ciecierzycą. Obie rośliny pochodzą z tej samej rodziny, wyglądają podobnie, jednak smakują zupełnie odmiennie.

  • Oscypek

    Mylony często z gołką i redykołką, wyrabiany od wieków ręcznie w pasterskiej bacówce na hali podczas letniego wypasu owiec - jest oryginalnym owczym serem.

  • Pańska skórka

    Pamiętacie ten smak? Dziś jesteśmy dość rozpuszczeni smakołykami różnej maści – od wszelkich odmian czekolady przez słodkie i paskudnie różowe czy błękitne pianki, po gumy do żucia w tysiącach smaków, kiedyś jednak tak bogato i kolorowo wcale nie ...

  • Podlaski specjał

    Ciasto wilgotne, smaczne, niezwykle aromatyczne. Jasne paski poprzecinane węższymi ciemnymi paskami. Z wyglądu jakby pień drzewa. To oczywiście sękacz.

  • Święto czekolady w Obidos

    Portugalia czeka na tych, którzy lubią czekoladę. Czyli, powiedzmy to otwarcie, na większość z nas. Bo frakcja dla czekolady obojętnych mieści się w granicach błędu statystycznego. Trzeba się pospieszyć, bo Międzynarodowy Festiwal Czekolady święto...

  • Risotto alla milanese, czyli risotto ...

    Risotto to sztandarowe danie kuchni lombardzkiej. Uważane jest za potomka hiszpańskiej paelli. Jego historia sięga epoki renesansu, kiedy to w 1535 roku Karol V mianował swego syna Filipa księciem Mediolanu i zapoczątkował dwa wieki hiszpańskiego ...