Gałuszki i inne specjały, czyli kluski z ukraińskiej kuchni

Drukuj
zdj: http://www.panoramio.com/photo/6825088
Ukraina, o której codziennie słyszymy w doniesieniach z Kijowskiego Majdanu, gdzie trwa coraz bardziej brutalna wojna prezydenta Janukowycza z własnym narodem, potrzebuje wsparcia jak nigdy dotąd. My nie pojedziemy tam walczyć. Ale możemy propagować kuchnię ukraińską na smakach życia. Może dzięki temu ten kraj i naród staną się nam trochę bliższe.

Najprostszym daniem kuchni ukraińskiej są kluski gałuszki. Jest ich tysiąc rodzajów. Łączy je to, że nie są nadziewane tak jak pierogi. Mogą być gotowane, pieczone, mogą mieć kształt klusek kładzionych, kopytek lub kuleczek. Mogą być bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a mogą też być bardziej czasochłonne, jak te z parzonej mąki. Wszystkie rodzaje gałuszek są idealne na czas kryzysu, bo przygotowuje się je z podstawowych produktów. W wersji najprostszej będzie to mąka, jajko, sól, woda i łyżka smalcu ze skwarkami. Stolicą gałuszek jest Połtawa, miasto w środkowo-wschodniej części Ukrainy, które do 1667 roku znajdowała się w granicach Rzeczpospolitej. Miasto ma szczęście do literatury. Puszkin umiejscowił w Połtawie poemat o romantycznej miłości pięknej córki carskiego sługi do Mazepy - hetmana Kozaków. W Połtawie osadzony jest też cykl opowiadań Gogola. Ale nie samą literaturą żyje człowiek. Latem w Połtawie odbywa się festiwal gałuszek, na który przyjeżdżają mistrzowie przyrządzania tych kluseczek z całej Ukrainy. Kluseczki doczekały się też w Połtawie pomnika „Słynnej Połtawskiej Gałuszki”. Pomnik jest ogromny. Zwiedzający miasto miłośnicy ukraińskich kluseczek fotografują się siadając na łyżce w miejscu smakowitej gałuszki.

Maryla Musidłowska

Najprostsze ukraińskie gałuszki krok po kroku http://povari.blogspot.com/2013/10/blog-post_3116.html

Przepis na połtawskie pieczone gałuszki:

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/poltawskie-pieczone-galuszki-z-pesto-pietruszkowym/

Przepis na ukraińskie gałuszki parzone:

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/ukrainskie-galuszki-parzone/