Kuklos i konkurenci

Drukuj
Szwajcaria to przedziwny kraj, w którym tradycja przenika się z nowoczesnością. Szczytem techniki są obrotowe restauracje. Aż trzy kręcą się w popularnych centrach narciarskich. Mimo wysokogórskich warunków i licznej klienteli jakość potraw jest – tradycyjnie – wysoka.

Pierwszą obiadową karuzelę rozsławił James Bond ratując świat „W służbie Jej Królewskiej Mości”. Podczas jego misji była to wprawdzie luksusowa klinika, a nie obiekt gastronomiczny, ale filmowa nazwa „Piz Gloria” przylgnęła na stałe nie tylko do obiektu, ale również do szczytu Schilthornu, na którym ją zbudowano, na wysokości 2969 m. Drugą wznieśli Szwajcarzy nad Saas Fee, na wysokości 3500 m, na siodle Mittelallain. Ustanowili w ten sposób światowy rekord wysokości, na której można cieszyć się posiłkiem, oglądając panoramę 360 stopni bez odchodzenia od stolika. A panorama jest rzeczywiście wspaniała, bo w ciągu godziny przed oknem przesuwa się kilkanaście czterotysięczników i można dostrzec jęzor najdłuższego alpejskiego lodowca (Aletschgletscher). Trzecią zaprojektował znany na świecie i wysoce ceniony w Szwajcarii architekt Mario Botta. Projektował między innymi Centrum Dürrenmatta w Neuchâtel, Galerię Sztuki Watari w Tokio, czy Muzeum Sztuki w Seulu ufundowane przez firmę Samsung, a z gastronomicznej branży - restaurację w słynnej mediolańskiej La Scali. Nazwę Kuklos zaczerpnął z greki, co oznacza po prostu obracanie się. Położenie obiektu nie imponuje wysokością bo to zaledwie 2048 m. Obrót trwa dłużej niż w poprzednich. Półtorej godziny, niemal niezauważenie. W tym czasie można podziwiać zarówno słynną ścianę Eigeru (gdy znajdziemy się po północnej stronie zataczanego koła), Mont Blanc (gdy będziemy po południowej), a między nimi wzrok poniesie ponad doliną Rodanu aż nad Jezioro Genewskie (to z kolei kierunek zachodni). Wierzę na słowo, że tak jest, bo gdy tam byłem kłębiły się wokół chmury. Mimo walorów krajobrazu i nazwiska architekta, Kuklos zajmowałby dopiero trzecią pozycję. Jednak wszystkie systemy obiektu są zasilane z 12 baterii słonecznych, w związku z czym, Szwajcarzy odnotowują na swoim koncie kolejny rekord. To pierwsza na świecie obrotowa restauracja zasilana energią słoneczną.

INFO
Ze względów technicznych „Le Kuklos” jest zamknięty w maju. Śniegu już nie ma, lato też dopiero nadciąga, więc okoliczne wyciągi poddawane są renowacji. www.tele-leysin-lesmosses.ch

Paweł Wroński