1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się do akcji Samodzielność od Kuchni

Fundacja „Samodzielność od kuchni” pomaga stanąć na własnych nogach młodym ludziom opuszczającym domy dziecka, ucząc gotować. Placówki opiekuńcze nie mają możliwości, czasu ani funduszy, by uczyć tego swoich wychowanków. Po to powstała fundacja. Łączy kucharzy, lokalnych restauratorów i przedsiębiorców z domami dziecka i innymi placówkami opiekuńczymi. Do gotowania angażuje kucharzy z całej Polski, którzy prowadzą warsztaty. 1 czerwca każdy z nas może się włączyć i wesprzeć to działanie!

Tego dnia w wybranych restauracjach rusza akcja fundacji ”Samodzielność od kuchni”, pod takim samym tytułem. W jej efekcie część dochodów z tego dnia zostanie przekazana na wsparcie działań fundacji i zorganizowanie kolejnej serii warsztatów – już we wrześniu.

Dlaczego warto to zrobić i kto stoi za „Samodzielnością od kuchni”?

Fundację założyły Katia Roman-Trzaska i Zuzanna Skoczek po latach prowadzenia warsztatów kulinarnych dla dzieci, młodzieży i rodzin w Szkole Gotowania dla Dzieci Little Chef. – Kiedy zgłaszały się do nas świetlice środowiskowe i domy dziecka, słuchałyśmy historii o tym, że dzieci w placówkach rzadko mają szansę wchodzić do kuchni i uczyć się jak przygotować najprostsze dania. Wychowawcy nie mają czasu, brakuje miejsca lub Sanepid nie pozwala. Po opuszczeniu domu dziecka młodzież wydaje pieniądze na fast foody, bo nie potrafi odpowiednio gospodarować budżetem i zaopatrzyć swoich lodówek – opowiada Katia Roman-Trzaska.

– Po naszych warsztatach słyszymy, że młodzież ma poczucie, że ma na coś wpływ, że spędzają razem więcej czasu – dodaje Zuzanna Skoczek. – Dowodzimy, że gotowanie to nie tylko umiejętności kulinarne, ale też siła, która pomaga młodym ludziom stanąć na własnych nogach. Nasi podopieczni najczęściej nie mieli wstępu do kuchni, mało kto liczył się z ich zdaniem czy w ogóle zwracał na nich uwagę. Gotowanie daje im nie tylko umiejętność ułożenia domowego budżetu czy wiedzę, co gotować, by jedzenie było zdrowe i smaczne. To przede wszystkim działanie, które buduje ich pewność siebie, pokazuje, że coś od nich zależy, że są sprawczy, że mogą wykonać sami coś, co sprawi im radość i co sprzyja dobrym relacjom z ludźmi.

1 czerwca każdy z nas ma szansę dołożyć swoją cegiełkę, wesprzeć działanie fundacji i co najważniejsze - młodych ludzi wchodzących w dorosłość.– Jeśli nie zdążymy ich nauczyć, będą częściej tracić pieniądze na śmieciowe jedzenie, chorować, a także będą mieli słabsze relacje społeczne i gorzej poradzą sobie w codziennych sytuacjach. Chcemy, żeby mieli lepsze życie, uwierzyli w siebie. Wiemy, że gotowanie im w tym pomoże– mówią zgodnie Katia Roman-Trzaska i Zuzanna Skoczek.

Ich zdanie podzielają wspierający fundację: Agata Wojda, Adam Chrząstowski, Bogdan Gałązka i Robert Makłowicz. A teraz i Ty możesz dołączyć do tego grona! Daj się zaprosić do akcji.  

Listę restauracji biorących w niej udział 1 czerwca znajdziesz TU

I na facebooku Fundacji