Festiwal Słodyczy Świata

Drukuj
Najbliższy piątek i sobota (5 i 6 grudnia) będą w Warszawie szczególnie słodkie. W Wilanowie odbędzie się Festiwal Słodyczy Świata, który – jak twierdzą organizatorzy - ma na celu prezentację oraz przegląd otaczających nas słodkości.

Festiwal będzie także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. W piątek odbędą się prelekcje opowiadające historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu  i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch. Wystąpi gość specjalny - Witold Casetti z opowieścią o ojcu współczesnych lodów. Bartinik Roman z Żuromina  opowie o  tradycjach pszczelarskich. Będą prezentowane słodycze z Japonii. Dowiemy się które słodycze leczą, a które są szkodliwe dla zdrowia. Praktyczną znajomość tych smakołyków będzie można opanować w czasie słodkich laboratoriów.

W programie:

-  torta di ricotta  Donne italiane z Warszawy

- libański dybes  na sażu

- tunezyjskie rarytasy 

-   pieczenie kasztanów

- smażenie konfitur z buraków cukrowych

- czekoladowa fontanna

- baklava

Podczas festiwalu planowane są liczne konkursy. Miedzy innymi wyciskanie soku na czas, ucieranie kogla-mogla na czas czy obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę.

Festiwal rozpocznie się w piątek, 5 grudnia o godzinie 13. Odbywać się  będzie przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej. Wstęp wolny. Szczegółowy program festiwalu na stronie http://slodyczeswiata.org/05-12-2014/

mow