Nowe Kuchenne Rewolucje!

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Już 17 kwietnia do księgarń trafi nowa książka Magdy Gessler z przepisami z Kuchennych Rewolucji z sezonów 5-8. Oczywiście nie ze wszystkimi, tylko tymi które każdy może przygotować w swojej domowej kuchni rewolucjonizując nieco rutynowe menu.

Książka ukazuje się tuż przed świętami, więc jest okazja, żeby na tę Wielkanoc zaserwować bliskim potrawy, których jeszcze nigdy nie jedli. Podczas realizowania zdjęć do książki, każdy przepis Magdy był przygotowany przez kucharzy z restauracji U Fukiera, którzy uszczegółowili wszystkie detale potrzebne do tego, żeby gotowanie zakończyło się spektakularnym powodzeniem, a nie malowniczą klęską. To naprawdę dokładnie i fachowo sprawdzone receptury Magdy Gessler. Przepisy w książce podzielone są klasycznie na przystawki, zupy, sałatki, dania wegetariańskie, ryby, mięsa i desery. Oczywiście najwięcej jest zup i dań z mięs, które Magda potrafi przyrządzać jak nikt inny i które są tak kochane przez Polaków. Jest w książce unikalny przepis na fałszywą zupę  żółwiową, która bije rekordy popularności w zrewolucjonizowanej restauracji, jest schab Schabińskiej, po który w knajpce w Jaśle ustawiają się kolejki głodnych smakoszy.  Mniej liczna, choć równie mocna jest reprezentacja dań z ryb i potraw wegetariańskich. Prosty przepis na pstrąga pieczonego z klarowanym masłem i orzechami laskowymi postawił na nogi upadającą restaurację, więc na pewno wprowadzi też w zachwyt biesiadników przy naszym stole. Kto zaś nie spróbuje deserów takich jak copa melba, kisiel z leśnych owoców czy lody migdałowe ten nie wie, co to rozkosz.

Książka jest nie tylko źródłem świetnych inspiracji do gotowania, ale jest też po prostu piękna. Zdjęcia są bardzo malarskie, pobudzają zmysły i zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Nowe Kuchenne rewolucje mają miękką okładkę i nieco mniejszy od poprzednich wydań format, dzięki czemu książka  jest nie tylko poręczniejsza i milsza w dotyku, ale też tańsza, co w dzisiejszych czasach jest dość istotne. Polecamy bez najmniejszych wątpliwości. To jest naprawdę dobra książka, która zapowiada bardzo smakowitą rewolucję na naszych stołach.

NB

  • Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. Wydawnictwo Znak, cena 39,90 zł. W księgarniach od 17 kwietnia. 

Przeczytaj też recenzję nowej książki Magdy Gessler na blogu Książki na czasie: