V Europejskie Targi Produktów Regionalnych.

Drukuj
Czy można sobie wyobrazić Tatry i Podhale bez góralskiej kultury i tak charakterystycznych dla gór produktów regionalnych? Oczywiście, że nie i każdy region to ludzie go zamieszkujący, krajobraz i produkty charakterystyczne dla tego terenu

Już od lat w całej Europie obserwujemy tendencję do powrotu do źródeł i promowania tego, co u siebie mamy najlepsze.  Coraz bardziej modne stają się produkty wytwarzane według starodawnych receptur i zasad. Do łask wracają tradycyjne i zdrowe potrawy i produkty spożywcze z danego terenu. Ale nie tylko – konsumenci szukają również jako pamiątek nie wszechobecnej tandety, a rzeczy autentycznych, wykonywanych przez lokalnych twórców i producentów. Stąd i powstał pomysł, aby poprzez nasze targi promować to, co w naszym regionie, w Polsce i w Europie jest najlepsze.

            Przed nami już piąta, jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Jak co roku w sierpniu na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego czy charakterystycznego dla danego regionu.  Zabiegamy o to, aby w czasie targów Zakopane stało się europejską stolicą tego co na naszym kontynencie jest najlepsze z produktów tradycyjnych i regionalnych. Chcemy pokazać, że bardzo często tuż obok nas wytwarzane są produkty wartościowe, o których jednak niewiele wiemy.

            Sierpień to czas gdy pod Tatrami odpoczywa kilkaset tysięcy turystów z Polski i z całego świata. Dla nich więc Europejskie Targi Produktów Regionalnych będą wyprawą w najciekawsze zakątki autentycznej Polski i Europy – bez tandety i rzeczy, które przez globalizację obecne są w dzisiejszych czasach wszędzie. 

Celem Targów jest także wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązanie współpracy  międzynarodowej.

Dołącz do nas i weź udział w Targach !

Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód,    w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.

Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespoły góralskie.

Ponad 50 tysięcy osób gościliśmy na Targach w 2013 roku, w tym roku będzie nas jeszcze więcej !

Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z kraju i zagranicy. W ubiegłym roku w Targach udział wzięli producenci z Węgier, Włoch, Rumunii. W tym roku, wzorem lat ubiegłych zaproszeni do udziału zostali goście z krajów europejskich – dzięki nawiązanej współpracy z placówkami dyplomatycznymi w naszym kraju.  Mimo tradycyjnego charakteru podczas Targów odbywają się koncerty gwiazd, pokazy kulinarne, konkursy. Ciekawy program zachęca turystów i mieszkańców Podhala do wspólnej zabawy.

Serdecznie zapraszamy do udziału w Targach!

 

www.tatry.pl

 

Program Targów

 

10 sierpnia 2014 - DZIEŃ GÓRALSKI – Festiwal Oscypka
 
11:00- Otwarcie terenu Targów
12:00- Kampania : Trzy Znaki Smaku
13:00- „Na Bartusiową Nutę” – Konkurs Instrumentalistów i Kapel Góralskich
14.00- Warsztaty kulinarne
14:00- Kampania: Zasmakuj w Małopolsce
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych
15:00- Różne Smaki Kuchni Regionalnej – Karczma Burniawa – pokazy  kulinarne
15:30- Koncert Zespołu Regionalnego „Mali Witowianie”
15.00- Parada Bacowska  ulicami miasta spod  „Księżówki” na Dolną Rówień Krupową
16:00- Oficjalne otwarcie V ETPR
16.00- Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich – Plac Targowy
16:30- Konkurs na Najlepszy Oscypek 
18:00- Ogłoszenie zwycięzcy Konkursu na Najlepszy Oscypek 
18:30- Ogłoszenie wyników Konkursu „Na Bartusiową Nutę”
20.00- Koncert zespołu MROZU
 
11 sierpnia 2014 -  DZIEŃ FRANCUSKI
 
11:00- Otwarcie terenu Targów 
12:00- Kampania : Trzy Znaki Smaku
12:00- Seminarium:  „Górale tatrzańscy na przykładzie Sabały, Bartusia Obrochty i Klimka Bachledy” 
13:15- Występ Zespołu  Regionalnego „Małe Bartusie”
14:00- Różne Smaki Kuchni Regionalnej – Karczma Burniawa – pokazy kulinarne 
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych
14:15- Występ Zespołu Regionalnego  „Mali Wirychowianie”
16:00- Występ Zespołu Regionalnego  „Polany”
16:30- Prezentacja francuskich produktów regionalnych
18:00- Występ włoskiego zespołu  „Marruca Blues”
20:00- Koncert zespołu TURNIOKI
12 sierpnia 2014-  DZIEŃ POWIATU POZNAŃSKIEGO – „Z Kórnika w Tatry, hrabia Władysław Zamoyski”
 
11:00- Otwarcie terenu Targów
11:00- Smaki Podhala – prezentacja Tatrzańskiej Izby Gospodarczej  -  Stowarzyszenie Rozwoju Podtatrza
12:00- Kampania: Trzy Znaki Smaku
12:00- Prezentacja Powiatu Poznańskiego
13:00- Słowo o gwarze poznańskiej 
              -Fragment audycji „Blubry Starego Marycha”
              -Piosenki „Kapeli zza winkla” 
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych
14:00- Konkurs gwary poznańskiej
15:00- O produktach zastrzeżonych dla Wielkopolski                                                        
             -Wuja Ceśku Stanisława Strugarka (cd)
16:00-  Piosenki „Kapeli zza winkla”
16:00- Różne Smaki Kuchni Regionalnej – Smaki Podhala – Kuchnia REMO
17:00- Prezentacja kuchni Pyrlandi,  „Blubry Starego Marycha”
17:00- Występ Zespołu  Regionalnego „Białodunajcanie”
20:00- Koncert zespołu MESAJAH
 
13 sierpnia 2014 - DZIEŃ WŁOSKI
 
11:00- Otwarcie terenu Targów
12:00- Seminarium : „Tradycyjne sery z Toskanii” 
12:00- Kampania Trzy Znaki Smaku
13:15- Występ zespołu włoskiego „Marruca Blues” 
13:00- Włoski pokaz kulinarny, warsztaty kulinarne
14:00- Pokaz serowarniczy - Toskania 
15:00- Warsztaty artystyczne włoskich twórców ludowych
15:00- Występ Zespołu Regionalnego „ Mali Holni”
15:30- Prezentacja włoskich produktów regionalnych  
17:00- Występ Zespołu Regionalnego „Polaniorze”
18.00- Koncert  włoskiego zespołu – „Marruca Blues”
20:00- Koncert zespołu THE CUTS
 
14 sierpnia 2014 - DZIEŃ SŁOWACKI - Dzień z Małopolską Siecią Lokalnych Grup Działania
 
11:00- Otwarcie terenu Targów
12:00-  Seminarium: „Cele, metodologia i formy działalności Lokalnej Grupy  Działania” 
12.00- Kampania Trzy Znaki Smaku
12:30- Prezentacje w formie warsztatów kulinarnych
-Słowacka Lokalna Grupa Działania
-Małopolska Sieć Lokalnych Grup Działania
-Podhalańska Lokalna Grupa Działania
13:15- Występ Zespołu Regionalnego  „Zawaternik”
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych
16.15- Występ Zespołu Regionalnego „Orlynta” 
17:00- Konkurs na Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych
18:30- Ogłoszenie wyników Konkursu na Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych
20:00- Koncert zespołu „VINTAGE”
 
 
15 sierpnia 2014 - DZIEŃ RUMUŃSKI
 
11:00- Otwarcie terenu Targów
12:00- Kampania : Trzy Znaki Smaku 
12.00- Seminarium: „Produkty regionalne w aspekcie kultury” 
12:30- Występ Zespołu Regionalnego z Brzeska - „Porębianie” 
14:00- Występ Zespołu Regionalnego  im. Klimka Bachledy i „Małe Klimki” 
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych
15:00- Występ Zespołu Regionalnego  „Mali Dzianiszanie”
16:00- Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Porębianie”
17:00- Występ Zespołu Regionalnego  im. Bartusia Obrochty 
18.00- Występ zespołu „Muzyka Trzech Kultur”
20:00- Występ zespołu „Latające Talerze”
 
 
 
16 sierpnia 2014 -  DZIEŃ POWIATU JĘDRZEJOWSKIEGO
 
11:00- Otwarcie terenu Targów
12:00- Kampania  Trzy Znaki Smaku
12:00- Seminarium: „Promocja regionu Jędrzejowskiego”
12:00- Pokazy kowalstwa artystycznego
12:00- Prezentacje Powiatu Jędrzejowskiego - Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z gmin Oksa i Sędziszów z regionalnymi potrawami, Stoiska lokalnych twórców, Stoiska LGD „Ziemia Jędrzejowska-Gryf”, LGR „Jędrzejowska Ryba”, Kuchnia Polowa „U Kasi” 
12:30- Występ Zespołu Śpiewaczy „Korytniczanki” z Korytnicy w gminie Sobków
13:30- Występ Kapeli Czesława Wojsława z Jędrzejowa
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych
14:30- Występ Zespołu Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu
15:00- Pokaz włoskiej kuchni regionalnej
15:30- Występ  artysty plastyka Zbigniewa Kasprzaka – rysowanie na scenie i gawęda o ziemi jędrzejowskiej
16:30 - Występ Zespołu Śpiewaczy „Korytniczanki” 
18.00-  Koncert  Orkiestry Jerzego Sobeńko  z udziałem polskich artystów wykonujących muzykę francuską: Halina Masiuk, Zbigniew Tatar, Łukasz Samburski, Barbara Gąsienica
20:00- Koncert zespołu TABU
 
17 sierpnia 2014 – DZIEŃ KARPACKI
 
11:00- Otwarcie terenu dla odwiedzających
12:00- Kampania Trzy Znaki Smaku
12:00- Seminarium: „Społeczne problemy i cechy wspólne ludzi Karpat” 
12:00- Święto Bryndzy
12:00- Pokazy kowalstwa artystycznego 
13.15- Występ Zespołu Regionalnego „Zornica”
14:00- Warsztaty artystyczne twórców ludowych –Powiat Brzeski 
14:30- Występ Zespołu Regionalnego  „ Mali Harnasie”
16:00- Występ Zespołu Regionalnego  „Mali Białczanie”
16:00- Pokaz kuchni regionalnych
18.00- Koncert zespołu KARCZMARZE 
20.00- Koncert zespołu „Chrząsz