WorldFood Warsaw

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Tegoroczne targi WorldFood Warsaw zaskoczą swoim rozmachem, międzynarodowym zasięgiem i wieloma wydarzeniami towarzyszącymi.

Ponad 170 wystawców z 28 krajów świata, przewidywane ponad 3 tysiące zwiedzających, ponad 10 medali i odznaczeń,  wiele paneli i dyskusji tematycznych, niezliczona ilość ekspertów – tak w skrócie można opisać II edycję WorldFood Warsaw i towarzyszących im podwystaw – Wine&Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw, FoodTech Warsaw.

Smacznym i ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie seria pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Agencję Rynku  Rolnego. Dzięki temu zagraniczni goście będą mogli poznać polską tradycję kulinarną i rozsmakować się w naszych hitach eksportowych. Jak na targi spożywcze przystało – nie zabraknie licznych degustacji produktów z całego świata.

Bogaty program

Trzy targowe dni będą obfitowały w bogaty program merytoryczny z udziałem wielu znamienitych ekspertów. Pierwszego dnia odbędzie się uroczyste otwarcie targów i inauguracyjna debata „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”. Udział w niej wezmą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Agencji Rynku Rolnego i Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.

15 kwietnia, drugi dzień wystawy będzie poświęcony głównie eksportowi i zagranicznej ekspansji firm. Rozpocznie się debatą na temat „Zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności”. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa ARR Lucjan Zwolak, a udział w niej wezmą m.in. Piotr Ziemann (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy), Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów Żywności), Andrzej Faliński (Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji), Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników RP), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka), Krzysztof Przybył (Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska).Trzeci dzień targowy poświęcony będzie analizie rynku żywności ekologicznej w Polsce. Tego dnia odbędzie się także panel kulinarny z udziałem polskich kucharzy pod hasłem „Lekcje smaków”.

Rejestracja

Ruszyła już internetowa rejestracja na targi WorldFood Warsaw. Można jej dokonać za pośrednictwem strony http://worldfood.pl/rejestracja-on-line/