Szynkowar

Własnoręcznie zrobiona szynka, baleron lub inna domowa wędlina nie tylko smakuje znakomicie ale też nie zawiera żadnych składników, których do niej nie dodamy. Urządzeniem niezbędnym dla masarza-amatora jest szynkowar.

Szynkowar to garnek ze specjalna sprężynką dociskającą zawartość. Wypełnia się go mięsem, mięso dociska się sprężyną, a cały garnek wkłada się do większego wypełnionego gotującą się wodą. Mięso powoli, delikatnie gotowane bez dostępu wody w kąpieli wodnej, nie traci nic ze swego aromatu. Pozostaje soczyste, wilgotne i aromatyczne. Przed gotowaniem mięso można peklować, wędzić i doprawiać według własnej fantazji. Domowe wędliny nie zawierają oczywiście żadnych „polepszaczy” i konserwantów. W szynkowarze można przygotowywać nie tylko wędliny ale także gorące dania mięsne.

  • Szynkowar dostępny jest w sklepie:

www.biowin.pl/biowin/przetworstwo/wedliniarstwo/szynkowar