Thermomix

Bardzo drogi robot kuchenny łączący funkcję blendera, młynka, miksera, wagi kuchennej, garnka oraz naczynia do gotowania na parze.

Ze względu na moc, wydajność, niezawodność i prostotę obsługi jest jednym z najbardziej cenionych urządzeń pomocniczych w kuchniach restauracyjnych. Sprawdza się idealnie jako blender. W  kilka sekund zmiksuje kostki lodu na puszysty śnieg. Idealny do przygotowywania sorbetów.  Jest praktycznie niezniszczalny. Wyjątkowo łatwy w montażu, rozkładaniu i czyszczeniu. Składa się właściwie tylko z 4 elementów: metalowego dzbanka, noży, mocowania do silnika, pokrywki  i ”stacji bazowej”. Dodatkowo wyposażony jest w nadstawkę do gotowania na parze i 2 nakładki na noże: jedną do ubijania, drugą do mieszania i wyrabiania ciasta. Wszystkie części poza „stacją bazową” z silnikiem, grzałką, wagą, termostatem i zegarem można zmywać w zmywarce. Bardzo przydaje się kiedy chcemy gotować coś w stałej temperaturze. Thermomix ma tylko dwie wady. Pierwsza wynika z jego zalety:  mianowicie, ze względu na dużą moc, urządzenie wymaga przytrzymywania w czasie blendowania kostek lodu, czy mrożonych owoców.  Drugą wadą jest cena, która wynosi ok. 3900 zł. Robot dostępny jedynie w sprzedaży bezpośredniej. Producent Thermomixa  prowadzi warsztaty kulinarne, wydaje książki kucharskie z przepisami specjalnie wymyślonymi dla tego urządzenia, oraz aplikacje z przepisami na telefony komórkowe i tablety.

Redakcja