Aksamitna zupa z borowików

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże borowiki 600 g
seler 1/4
pietruszka 1
duża marchew 1
śmietana 18% 1/2 szklanki
natka pietruszki 1/4 pęczka
oliwa 2 łyżki
cebula 1
bulion warzywny 1 1/2 l
sól
pieprz

Cebulę pokroić w talarki, grzyby w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać grzyby i smażyć tak długo, aż woda odparuje. Dodać cebulę, masło, sól i pieprz. Podsmażyć. Pietruszkę, seler i marchew pokroić na kawałki i  zalać bulionem. Gotować 20 minut. Dodać grzyby z cebula i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zmiksować zupę. Zabielić śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.