Amerykańskie anielskie ciasto (Angel food cake)

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka tortowa 1 szklanka
cukier 2 x 3/4 szklanki
białek jaj w temperaturze pokojowej 12
winianu potasu (dostępny w sklepach internetowych, można pominąć) 1,5 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
Super puszyste i delikatne ciasto. W smaku przypomina nieco biszkopt ale przygotowuje się je na bazie samych białek. Pozostałe żółtka można potem wykorzystać do domowego majonezu lub kogla mogla.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Mąkę przesiać i wymieszać z ¾ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubijać z winianem potasu. Jeśli go nie mamy to ubijmy delikatnie białka i dodajmy do nich sok z cytryny i sól. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier (kolejne ¾ szklanki). Na końcu dodać partiami mąkę mieszając delikatnie łyżką. Przełożyć ciasto do formy (NIE wyłożonej papierem ani wysmarowanej masłem) i piec około 40-50 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.