Antrykot z cytrynowym twistem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
duży antrykot o grubości 2,5-3 cm | 1 |
oliwa | 3 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
fasolka szparagowa | 300 g |
Cebula czerwona | 1 duża |
cytryna | 2 |
świeży tymianek | 5 gałązek |
świeżo zmielony pieprz | |
sól morska | |
miód | 3 łyżki |
masło | 2 łyżki |
Wodę zagotować, osolić, ugotować fasolkę al dente. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cytryny wyszorować i sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą przekroić na pół. Na patelnię wylać oliwę, włożyć nieobrane ząbki czosnku, smażyć mieszając. Kiedy oliwa będzie już bardzo gorąca i zacznie lekko dymić, położyć na patelni plaster antrykotu i smażyć mięso przez 2,5 – 3 minuty z jednej strony, przełożyć na drugą stronę, dodać na patelnię tymianek i smażyć mięso kolejne 2,5 -3 minuty. Kiedy antrykot będzie smakowicie podpieczone z obu stron przełożyć go jeszcze cztery razy na patelni, za każdym razem dosmażając po 10 sekund z każdej strony. Przełożyć mięso na deskę, przykryć folią i zostawić na 10 minut. Na patelni położyć przekrojone cytryny, miąższem do dołu, wsypać cebulę, wlać miód, i sok z cytryny, posolić, smażyć mieszając, aż cebula i cytryna się skarmelizują. Doprawić pierzem. Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać skórkę cytrynową i ugotowaną fasolkę, podgrzać fasolkę w cytrynowym maśle. Antrykot posolić grubą solą i pokroić w plastry. Na talerzach położyć połówki cytryny, mięso, fasolkę z masłem i sos miodowo cebulowy. Przed podaniem oprószyć pieprzem. Czosnek usmażony w nieobranych ząbkach można wycisnąć do sosu, ząbki zamieniły się podczas smażenia w pyszną czosnkową, delikatną pastę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.