Arabskie ciasteczka (ma'amoul)

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
drobnej semoliny (mąki z pszenicy durum) 3 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 200 gram
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
woda różana 2 łyżki
woda z kwiatów pomarańczy 2 łyżeczki
drylowane daktyle 5 szklanek
masło, schłodzone i pokrojone w kostkę 10 łyżek
mielony cynamon 2 łyżki
starta gałka muszkatołowa 1,5 łyżki
To kruche ciasteczka pachnące pomarańczą i wodą różaną. Tradycyjnie przygotowuje się je za pomocą zdobionej formy ale jeśli takiej nie mamy możemy przygotować je w prostym kształcie przypominającym muffiny.

Masło rozpuścić i ostudzić. Kaszę, mąkę, roztopione masło, cukier, sól wymieszać mikserem. Dodać mleko, wody: różaną i z kwiatu pomarańczy i ponownie wymieszać. Ciasto spłaszczyć zawinąć w folię spożywczą i włożyć do piekarnika na 2 godziny.

Daktyle zmiksować z masłem, cynamonem, gałką muszkatołową na gładką masę. Przygotować z masy 25 kulek i schłodzić je w lodówce przez 40 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 25 kulek. Kulkę rozpłaszczyć na dłoni, umieścić w środku nadzienie daktylowe i zamknąć w ciastku. Gotowe ciasto umieścić w formie i rozpłaszczyć np. na małe muffiny lub jeśli mamy najlepiej wykorzystać do tego celu formę na muffiny lub cupcakes ze wzorem. Piec przez 20-25 minut.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.