Baba drożdżowa gotowana

  • Czas 2 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdze 40 g
mleko 4 łyżki
cukier 70 g
żółtka 4
masło do formy
wanilia 1 laska
zmielone migdały do formy
migdały, cukier puder do dekoracji
potrzebna będzie zamykana forma budyniowa

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Wanilię przekroić, wyskrobać miąższ, laskę włożyć do pojemnika z cukrem pudrem. Mąkę przesiać, wymieszać z koglem moglem i zaczynem. Wyrabiać ciasto. Jeżeli będzie za twarde dodać łyżkę ciepłego mleka. Do wyrobionego ciasta wlać stopione masło dodać miąższ z wanilii. Wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Formę budyniową wysmarować masłem i wysypać zmielonymi migdałami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy budyniowej, napełniając ją do jednej trzeciej. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie zamknąć formę i wstawić do naczynia z wodą. Gotować 50 minut. Forma powinna być zanurzona w wodzie do 2/3 wysokości. Przestudzoną babę wyjąć z formy. Ostudzoną ozdobić migdałami i oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.