Babeczki adwentowe

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Na babeczki:
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
soda 0,5 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona 0,25 łyżeczki
goździki 12
ziele angielskie 8 kuleczek
imbir starty świeży 4 łyżki
imbir mielony suszony 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło 250 g
mleko 100 ml
cukier brązowy 200 g
miód płynny 200 ml
jajka 6
Na biały lukier cytrynowy:
białko jaja 1
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżeczka
Na ciemną polewę:
czekolada deserowa 30 g
Mleko tłuste 1 łyżka
Idealne wypieki do zrobienia razem z dziećmi. Będą smaczniejszą wersją słodyczy o tych z kupowanych kalendarzy adwentowych.

Potrzebne będą:

  • dwa czerwone pisaki z lukrem do dekorowania
  • posypki
  • papilotki do babeczek i foremka do mufinek

Utrzeć w moździerzu albo zmielić na proszek ziele angielskie i goździki. Podgrzewać masło z mlekiem aż masło się roztopi. Do jednej miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, dodać sproszkowane i zmielone przyprawy. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i miodem. Dodać starty świeży imbir, masło z mlekiem i wymieszać.

Wyłożyć formę do mufinek papilotkami.

Wymieszać szybko płynne składniki ciasta z suchymi. Łyżką nakładać ciasto do papilotek napełniając je do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciastka są upieczone. Gotowe przełożyć do ostudzenia na kratkę.

Przygotować lukier:

Ubić mikserem białko z cukrem pudrem. Gdy masa będzie gęsta i biała dodać sok z cytryny i ewentualnie dosypać jeszcze trochę cukru, gdyby zrobiła się za rzadka. Jeżeli w trakcie lukrowania masa zastygnie rozrzedzić ją odrobiną soku z cytryny. Smarować lukrem babeczki. Jedną lub dwie (w zależności od tego ile babeczek przygotowujemy) pozostawić niepolukrowane i polać je czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. Brzegi obsypać kolorową posypką.

Kiedy lukier i czekolada zastygną na każdej babeczce napisać numer kolejnego dnia adwentu. Czekoladowe babeczki mają nr 24. To babeczki wigilijne!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.