Babeczki z awokado

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 1szklanka
masło 80 g
jajko 1
awokado dojrzałe 3
serek mascarpone 250 g
cytryny 2
roszponka garść
czarny sezam lub inne ziarenka 4łyżki
sól i biały pieprz do smaku
masło do smarowania foremek
Piękna, elegancka przekąska na wiosenne przyjęcie.

Przygotować babeczki. Posiekać mąkę z łyżeczką soli i masłem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Małe foremki na babeczki posmarować masłem. Porcje ciasta formować w kulki i wylepiać foremki. Nakłuć ciasto. Na dno wsypać fasolę lub groch (aby obciążyć ciasto). Piec w piekarniku nagrzanych do 200 C ok. 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu usunąć fasolę i wyjąć babeczki odwracają foremki do góry dnem. Jeśli babeczka nie chce wyjść, przyłożyć do dna mokrą gąbkę a potem lekko stuknąć. Babeczki ostudzić. Można przechowywać je w zamkniętym pojemniku nawet tydzień, nie należy jednak wkładać ich do lodówki, gdyż zrobią się twarde. Awokado obrać, usunąć pestkę, zmiksować miąższ z serkiem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać pastę awokado na babeczki. Posypać ziarenkami i ozdobić roszponką oraz cząsteczkami cytryn. Podawać natychmiast. Uwaga: po włożeniu musu do babeczek nie można ich przechowywać, bo zmiękną i będą niesmaczne.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.