Babeczki z ciasta francuskiego dla leniwych i pracowitych z trzema farszami ze śledzia

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
jasna mąka 225g
chłodne masło 225g
lodowata woda 45 łyżek
papryczki chili 4
kolendra wdług uznania
cebula dymka 3
orzechy nerkowca 100g
orzech włoskie 200g
miód 4 łyżeczki
ocet ryżowy 3 łyżki
cytryna wdług uznania
ugotowane jaka 3
jogurt naturalny 4 łyżki
majozez 2 łyżki
ser twarogowy 200g
śmietana 18 3 łyżki
śledzie w oleju 600g

1.       Ciasto francuskie: Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę  soli, masło pocięte w plastry lekko obtoczone w mące, a potem lodowatą wodę i ugniataj zwarte ciasto. Formuj kulę i przenieś na stolnicę. Rozwałkuj je na kwadrat o grubości 1 cm. Unieś 1/3 ciasta od krawędzi dolne i złóż do środka, to samo zrób  z górnymi częściami ciasta. Sklej warstwy za pomocą wałka. Przekręć ciasto o 90 stopni i  powtarzaj czynność. W rezultacie ciasto rozwałkowane powinno mieć 5 mm grubości. Zwiń ciasto i ponownie wałkuj. Umieść  w foli aluminiowej i chłodź 30 min w lodówce. Nagrzej piekarnik na 200 stopni.  . Foremki na babeczki  posmaruj olejem. Rozwałkuj ciasto na kwadrat. Wytnij z niego mniejsze kwadraty i oblep foremki. Piecz aż do momentu zarumienienia się ciasta. Dla leniuchów ciasto gotowe można kupić w sklepie.

2.       Farsz 1: Pokrój 200g  śledzi w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Orzechy nerkowca przyrumień na patelni z odrobiną masła. Do małego kubeczka daj 2 łyżeczki miódu i ocetu ryżowy i zamieszaj. Do naczynia dodaj 2 papryczki chili , kolędre, 1 dymke posiekane w drobną kostkę i trochę soku z cytryny. Sosem zalej śledzie z orzechami  i rozłóż farsz na babeczki.

3.       Farsz 2: Jajka ugotuj w osolonej wodzie, a następnie gdy ostygnął pokrój kostkę. 200g Śledzi pokrój w kostkę. 100g  Orzechy włoskie skarmelizuj na 1 łyżece miodu i dodaj do reszty. Na sos pokrój1 papryczkę chili, kolędre ,1 dymkę i dodaj jogurt naturalny i majonez. Przypraw i dokładnie wymieszaj z farszem . Rozłóż na babeczki.

4.       Farsz 3: 200g Śledzi pokrój kostkę, dodaj do nich biały ser,  posiekaną 1 dymkę i 1 chili. Do farszu dodaj  śmietanę i dopraw. Orzechy włoskie skarmelizuj na 1 łyżece miodu. Farsz rozłóż na babeczki a na nich po jednym skarmelizowanym orzechu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.