Babeczki z kajmakiem i cytrynowym dżemem

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Na kruche babeczki:
mąka krupczatka 300 g
zimne masło 200 g
żółtka 3
cukier puder 100 g
olejek migdałowy kilka kropel
masło do wysmarowania fore
mąka do oprószenia foreme
dżem cytrynowy 100 g
Na kajmak:
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
płatki migdałowe 50 g

Włożyć puszkę z mlekiem do garnka wypełnionego wodą i gotować 4 godziny. Przez cały czas puszka musi być zakryta wodą. W tym czasie przygotować ciasto. Składniki ciasta posiekać dużym, ciężkim nożem (masło powinno być pokrojone w kostkę) , zagnieść w kulę, włożyć do woreczka plastikowego i wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować, wykleić nim natłuszczone i oprószone mąką foremki do babeczek. Nakłóć widelcem i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wyjąć z foremek, ostudzić. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Wyjąć puszkę z wrzątku, ostudzić. Otworzyć. (Nigdy nie otwierać gorącej puszki – chyba, że chcemy by malowanie sufitu stało się koniecznością oczywistą dla każdego z domowników.) Na dno każdej babeczki położyć łyżeczkę dżemu cytrynowego. Dżem przykryć kajmakiem. Posypać płatkami. Wystudzić .

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.