Babeczki z kaszy manny w jeziorze mango z sosem z żurawiny

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Mleko tłuste 1 l
kasza manna 6-7 łyżek
masło 50 g plus łyżka do w
cukier 5-6 łyżek
wanilia laska
sól szczypta
mango bardzo dojrzałe 1
żurawina (może być mrożona) 100 g
cukier do smażenia żurawiny 4 łyżki
Babeczki muszą być miękkie i bardzo słodkie. Egzotyczny smak musu z mango i kwaśny sos żurawinowy są znakomitym kontrapunktem dla łagodnego, kojącego smaku babeczek.

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pól, wyskrobać ziarenka. Zagotować ¾ litra mleka ze szczyptą soli, masłem, ziarenkami i laską wanilii. Wymieszać kaszę manną z 1/3 litra zimnego mleka. Wysmarować masłem 12 foremek do mufinek. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać kaszę manną z zimnym mlekiem i energicznie mieszać trzepaczką rózgową, aż kasza zgęstnieje. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Wyjąć laskę wanilii. Przelać kaszę do foremek. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie zagotować cukier z dwoma łyżkami wody, wsypać żurawiny, gotować mieszając 5-7 minut. Mango obrać, odkroić miąższ od pestki i zmiksować. Wyłożyć babeczki na talerz, oblać musem z mango i polać żurawinami. Podawać na deser.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.