Babeczki ze smażonymi opieńkami

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana błyskawiczna 200 g
woda 1 litr
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
opieńki 200 g
boczek 100 g
natka pietruszki 1 pęczek
sól i pieprz
Bardzo efektowne, błyskawiczne danie z opieńkami lub innym świeżymi grzybami.

Grzyby oczyścić. Boczek pokroić w kosteczkę. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Boczek podsmażyć na patelni, dodać grzyby, usmażyć. Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Foremki na babeczki lub małe miseczki posmarować wewnątrz olejem. Odłożyć część grzybów i natki do dekoracji. Resztę wymieszać z kaszą. Doprawić masłem, solą i pieprzem. Włożyć kaszę do miseczek, lekko ugnieść. Odwrócić babeczki i wyłożyć na talerze. Podawać udekorowane odłożonymi grzybami i natką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.