Babka ziemniaczana po podlasku

  • Czas
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mączyste ziemniaki 2 kg
mąka 1 łyżka
cebule 2
boczek 15 dag
masło 10 dag
jajka 2
bułka tarta 3 łyżki
sól i pieprz
Jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni podlaskiej.

Ziemniaki obierać i zetrzeć  razem z jedną cebulą na tarce o małych otworach. Przełożyć na sito wyłożone gazą, ustawione na misce, aby odsączyć sok. Boczek  pokroić w kosteczkę. Zrumienić na patelni z cebulą. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski i zalać gorącym boczkiem. Zlać sok z ziemniaków i dodać do masy skrobię, która osadziła się na dnie i mąkę. Dodać  jajka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać masę, posypać bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, zmniejszyć temperaturę do 180C i piec około półtorej godziny. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.