Bakłażany z granatami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 4 małe
granaty 1
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód 2łyżeczki
koperek posiekany
natka pietruszki, posiekana
sól i pieprz
Odrobina bałkańskiego aromatu z pewnością przyda się w trakcie leniwego, popołudniowego przyjęcia w ogrodzie.

Przekroić bakłażany na pół wzdłuż. Nagrzać piekarnik do 180 C. Skropić bakłażany oliwą, lekko posolić. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Sprawdzić widelcem, czy są miękkie. Wyjąć ziarna z granatu. Wymieszać ocet z miodem i resztą oliwy. Polać bakłażany sosem, posypać pieprzem, ewentualnie dosolić. Posypać ziarenkami granatu i ziołami. Podawać ze świeżym, białym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.