Bananowe brownie z figami i espresso

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 175 gram
masło w temperaturze pokojowej 150 gram
cukier Muscovado 120 gram
biały cukier 100 gram
jajka 5
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
gorzka czekolada 200 gram
kawa espresso 2 łyżeczki
bardzo dojrzałe banany 2
figi suszone sztuk
Brownie to proste ciasto, które zawsze wychodzi. Jego sekret tkwi w tym, że z założenia ten wypiek to zakalec. Tym razem w wersji z bananami i nutą kawy.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej uważając, żeby nie przegrzać czekolady. Figi posiekać.

Masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy, kawę, rozgniecionego banana i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i posiekane figi. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut. Z wierzchu przyozdobić orzechami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.