Barszcz grzybowy

  • Czas 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 500 g
pęczek włoszczyzny 1
ząbki czosnku 2
kilka ziarenek czarnego pieprzu
suszone borowiki 10 g
cebula 1
listek laurowy 1
sól
Barszcz dosmaczony wywarem z grzybów to świąteczna, luksusowa wersja tej zupy.

Zalać grzyby zimna wodą i odstawić do namoczenia na parę godzin. Dokładnie umyć buraki i upiec w folii aluminiowej do miękkości. Przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować wywar z włoszczyzny i cebuli, doprawić solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać do bulionu starte buraki i posiekany czosnek. Dolać wodę z moczenia grzybów i pokrojone w paski borowiki. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, odcedzić i doprawić.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.