Befsztyk z polędwicy z masłem czosnkowo-rozmarynowym

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
polędwica wołowa (najlepiej dojrzewająca) 600 g
olej do smażenia 2 łyżki
oliwa rozmarynowa 2 łyżki
masło 80 g
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 5 gałązek
Porto słodkie 100 ml
Wyborny i prosty w przygotowaniu przepis na befsztyki z polędwicy wołowej z aromatycznym sosem z porto.

Do przygotowania potrzebna będzie patelnia z metalową lub odczepianą rączką i bawełniany sznurek.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do naczynka z miękkim masłem. Oskubać jedną gałązkę rozmarynu i posiekać. Zmiksować masło z solą, posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Zawinąć w folię nadając kształt rulonika i wstawić do lodówki.

Polędwicę umyć, osuszyć pokroić na 4 kotlety. Każdy obwiązać „w pasie” sznurkiem, żeby zachował zwartą formę. Posmarować kotlety oliwą rozmarynową, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć kotlety z wszystkich stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 3-7 minut, w zależności od tego jak bardzo kotlety mają być wysmażone.

Przełożyć kotlety na ciepłe talerze. Zdjąć sznurek. Na każdym kawałku mięsa położyć kawałek zimnego masła. W tym czasie na patelnię, na której były kotlety, wlać porto, zeskrobać drewnianą łyżką resztki ze smażenia i zagotować z porto. Szybko odparować do gęstej konsystencji. Powstałym sosem skropić kotlety. Ozdobić na talerzu gałązkami rozmarynu. Podawać z frytkami, sałatą i kieliszkiem czerwonego wina.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.