Besan ladoo

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka z cieciorki 1 szklanka
cukier puder 3/4 szklanki
masło klarowane lub zwykłe pół szklanki
kardamon 1/2 łyżeczki
orzechy lub migdaly 3 łyżki siekanych
Hinduskie desery są słodkie lub bardzo słodkie. No i pyszne. Besan ladoo to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, nie tylko bezglutenowych.

Rozpuścić masło w głębokiej patelni lub rondlu o grubym dnie. Wsypać mąkę z cieciorki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż mąka stanie się złocista i zacznie mocno pachnieć. Potrwa to ok. 15-20 minut. Uwaga: trzeba bardzo uważać aby nie przypalić cieciorki, nie można jej zostawiać bez dozoru bo spodnia warstwa szybko się spali, a spalona (brązowa)  nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Zdjąć garnek z ognia i wmieszać cukier puder, starannie mieszając i rozcierając grudki. Dodać uprażone i posiekane orzechy.  Gdy lekko przestygnie, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odstawić do ostygnięcia. Można gotowe kulki posypać sezamem lub wiórkami kokosowymi. Do środka można dodać sezam w ziarnach (będzie chrupało) lub tahinę (pół łyżki), która nada besan ladoo sezamowy aromat ale bez chrupania.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.